2015. augusztus 21., péntek

Fillzen lizin

Esszenciális (vagyis: nélkülözhetetlen) aminosavaknak nevezzük azokat az aminosavakat, amelyeket a szervezet nem, vagy csak igen kicsi, elégtelen mennyiségben tud előállítani, ezért a táplálékkal kell bevinnünk ezeket az anyagokat.
A szervezet számára 9 alapvető fontosságú aminosav van: metionin, leucin, treonin, lizin, valin, izoleucin, triptofán, hisztidin, fenil-alanin.
  • A lizin tehát alapvető fontosságú a szervezet létfolyamatai számára, manapság egyre több táplálékkiegészítőben megtalálható, nem véletlenül.
  • A lizinnek óriási szerepe van a vírusokkal szembeni védelemben. Legfőképp a Herpes vírusok kezelésében nyújt nagy segítséget, de bármely más vírusfertőzés esetén alkalmazható kiegészítő kezelésként. A lizin elégtelen bevitele immun-gyengeséget eredményezhet, súlyos esetben növekedési zavarokat is okozhat.
  • A lizin fontos szerepet játszik a kollagénszintézisben és a kötőszövet egészségének megtartásában(csontnövekedésben, sejtosztódásnál, az artériák rugalmasságának, erősségének megőrzésében).
  • A lizin továbbá az l-karnitin előanyaga, ami köztudottan szívvédő (izomtámogató) anyag, sportolók előszeretettel alkalmazzák edzések előtt.
Linus Pauling szerint napi megfelelő mennyiségű C-vitamin és l-lizin szedésével megelőzhetők a szívbetegségek, vagy csökkenthetők azok kockázatai. (Ezt egy esetleírásában alá is támasztja: Case report: Lysine/ascorbate-related amelioration of angina pectoris. J Orthomol Med 1991;6:144–46)
Egyes kutatások szerint a lizin képes megakadályozni a lipoproteinek lerakódását az érfalakon, tehát további érvédő hatással bír.
Alkalmazása segíthet az alábbi esetekben:
– vírusfertőzések
– Herpes Simplex vírusnál
– immunerősítésre
– érszűkület megelőzésére
– magas vérnyomásnál
– csontok egészségének megtartására
– szívproblémáknál


Facebook: Sarkany Nori

Nincsenek megjegyzések: